Galéria fájlrendszerből

Ez a galéria plugin némileg eltér a megszokottaktól. A képek tárolásához, jellemzőihez nem használ adatbázist, hanem a fájlrendszer tartalmát olvassa be. Meglévő galériádat akár FTP-n keresztül karban tarthatod. A galériák, képek megjelenítése nincs „beégetve” – sablonokon keresztül egyedi megjelenítést állíthatsz be a témádhoz.

Működési elv

A megjelenítendő galériád a szerver fájlrendszerében, a WordPress főkönyvtára alatt van valahol egy mappában. (Ez akár az „uploads” mappa is lehet.) Ebbe a mappába tölthetsz fel képeket a plugin adminisztrációs felületén, de akár FTP-n keresztül is, vagy bármely más módon. Amikor a plugint shocode-on keresztül meghívod, akkor kijelölöd neki azt a mappát, ahonnan a képeket be kell olvasnia. A plugin ennek a mappának a képeit olvassa be.

A már meglévő galéria módosításához (új képhez, vagy kép törléséhez) nem kell belépned a WordPress adminisztrációs felületére sem – elég ha a mappa képeit módosítod. Minden mást a plugin automatikusan elvégez. (Ha íg állítottad be.)

Megjelenítéskor a rendelkezésre álló sablonok valamelyikét fogja használni és magát a galériát így jeleníti meg.

Támogatott kép formátumok: *.gif, *.jpg, *.jpeg, *.png

Főbb funkciók

 • Képek átméretezése
  Beállításnak megfelelően, a plugin adminisztrációs felületén az adminisztrátor által megjelölt képeket átméretezi. A plugin-on keresztül feltöltött képek átméretezése automatikus. (Álló, vagy fekvő tájolást figyelembe veszi.)
 • Képek vágása
  Beállításnak megfelelő arány megtartásával, a plugin adminisztrációs felületén ághatóak a képek. (Álló, vagy fekvő tájolást figyelembe veszi.)
 • WebP támogatás
  A plugin – beállításának megfelelően – létrehozza és használja a képek WebP változatát. (Hello Google! 🙂 )
 • Bélyegképek használata
  A bélyegképeket – beállított méretben – automatikusan hozza létre, ha szükséges. Manuálisan újrageneráltathatóak.
 • Vízjel kép használata
  Beállításnak megfelelően a plugin felületén feltöltött képekre automatikusan rakja fel a vízjelet, de manuálisan is kezdeményezhető.
 • Automatikus mód
  Be sem kell lépned a WordPress adminisztrációs felületére! Felmásolod a képet a megfelelő mappába pl. FTP-n keresztül és minden mást megcsinál a plugin automatikusan. (Átméretezi a képet, legyártja a bélyegképet, ráteszi a vízjelet – a beállításainak megfelelően.)
 • Feliratok kezelése
  A képek feliratai egyedileg, vagy csoportosan is megadhatóak. (Tárolásukhoz „descript.ion” fájlt használ.)
 • Sablonok használata
  A galéria megjelenítéséhez sablonokat használ, melyek egyedileg – a shorcode-ban – is megadhatóak. Egyedi sablonok használata az aktuális (child) témában támogatott. Emiatt a működési mód miatt más kiegészítőkkel (fancybox, clearbox, stb…) jól együttműködik. A beépített sablonok mobilbarát megjelenítésűek.
 • Egyszerű beillesztés tartalomba
  A plugin saját gombot kínál a tartalomba illesztéshez, amelyen keresztül a mappa kiválasztható és a főbb paraméterek beállíthatóak.
 • Lapozható megjelenítés
  A galéria megjelenítésénél megadható (globálisan és egyedileg is), hogy egy oldalon hány kép jelenjen meg. Az így létrejött oldalak között lapozni lehet.