Kérdőív létrehozása

Kérdőív létrehozására adminisztrációs felületen, alapvetően a WordPressben megszokott módon van lehetőség. Ehhez a bal oldali menüben a „Kérdőívek” menüpontban, az „Új hozzáadása” gomb, vagy menüpont a barátunk.

A megjelenő – ismerős – ablakban, a kérdőívek előtt és után megjelenő szöveget állíthatjuk be, így:

A jobb oldalon a „Kérdőív paraméterek”-ben van lehetőségünk beállítani, hogy „Minden kérdés megválaszolandó” (ez felülbírálja az egyes kérdések beállításait), illetve, hogy a megjelenítésnél milyen sablont használjon a rendszer.

Alapértelmezésben a Bootstrap 3, Bootstrap 4 és HTML sablonok elérhetőek. Ezek közül azt kell választani, amely az oldalon rendelkezésre áll. Lehetőség van arra is, hogy saját sablont használjon a rendszer: Ehhez az kell, hogy az aktuális témában legyen egy questions_template mappa. Ha létezik, kiválasztható az is. (Amennyiben egyedi megjelenés szükséges, akkor célszerű a mappát létrehozni, majd a plugin templates mappájából a megfelelő sablon minden fájlját átemelni és ezeket módosítani értelemszerűen.

Ugyancsak a jobb oldali sávban megadható „Kiemelt kép” amelyet a rendszer a Facebook megosztásnál használ.

Kérdések és válaszok rögzítése

A szöveges mező alatt a „Kérdőív kérdései” blokkban van mód a kérdések felvitelére és a meglévő kérdések módosítására is. A már rögzített kérdéseket a rendszer itt mutatja, kibonthatóak, összecsukhatóak, valamint sorrendjük – húzd és vidd módszerrel – átrendezhető.

Új kérdés felviteléhez – a roppant kreatív elnevezésű – „Új kérdés” gombot kell megnyomni a blokk jobb alsó sarkában. Ezt követően egy felugró ablakban van mód a kérdés tulajdonságai beállítására az alábbiak szerint:

Az adatok értelemszerűen adandóak meg. Egyedül a „Kérdés típus” szorul némi magyarázatra: Itt lehet meghatározni azt, hogy milyen jellegű legyen a kérdés. A nyitott kérdés kivételével előre megadott válaszok közül választhat a válaszadó, míg a nyitott kérdéseknél azt ír be, amit szeretne. (A nyitott kérdésekre a minta kérdőív 5., 6., 7. kérdése szolgáltat mintát.) Ez a választás azt is beállítja, hogy adminisztrációs felületen milyen legyen a grafikon, amelyben a válaszok adatai megjelennek.

A kérdés hozzáadását követően az meg is jelenik a kérdések listájában utolsó helyen:

Lehetőségünk van a válaszok beállítására. Ehhez az „Új válasz” gombot kell a blokk jobb alsó sarkában megynyomni, majd a megjelenő ablakban megadni a válasz szövegét és a grafikonos megjelenítésnél használni kívánt színt. (A szín a kitöltő számára nem jelenik meg.) A szöveg esetében használható a | elválasztó, amely a mögötte lévő részből magyarázó szöveget csinál.

Lehetőségünk van beállítani, hogy a felhasználó „Más” választ is megadjon. Ebben az esetben az a válasz szabad szöveges lesz. (Így kerül bele az Excel táblázatba is.)

Miközben a válaszok sorrendje a „fogd és vidd” módszerrel újrarendezhető, a „Más” válasz kizárólag az utolsó helyen szerepelhet. (Nem is mozgatható át.)

Megszerkesztett kérdés és válaszok adminisztrátori felületen:

A blokk jobb felső sarkában az ikonok jobbról balra haladva:

  • A kérdéstípust jelző ikon
  • Akkor jelenik meg, ha kötelezően kitöltendő a mező
  • Kérdés törlése
  • Kérdés módosítása

A minta kérdőív további kérdései adminisztrációs felületen: