Galériák kezelése adminisztrátori felületen

A 3.0 verziótól kezdődően van lehetőség a galériák kezelésére adminisztrátori felületen is. Fontos jellemző, hogy az ilyen módon történő kezelés nem más,mint a szerver fájlrendszerében, a képek és mappák kezelése. (A plugin továbbra sem adatbázisban kezeli a galériákat.) Ebből következően a galériákat adminisztrátori felületen és a szerver fájlrendszerében (pl. FTP-n) párhuzamosan lehet kezelni.

Ehhez a galéria beállításai oldalon a “Galériák” fület kell választani. 

A megjelenő ablak egy egyszerű tallózó, ahol a szerver könyvtárai között lehet lépkedni. A program megjegyzi, hogy hol voltunk legutóbb és legközelebb azt a könyvtárat fogja megnyitni. A tallózásból a beállított bélyegkép könyvtárak, illetve a WordPress wp-admin és wp-inculde mappája ki van tiltva. (Ide egyébként sem “illik” galériákat pakolni.)

A mappákban mozogni, azokra dupla egérkattintással kattintva lehet. A mappák és képek sorrendjét “fogd és vidd” módszerel, egyszerű átrendezéssel lehet alakítani, ahol a program megkülönbözteti a mappákat és a képeket. A sorrendet elmenteni nem kell, az automatikusan megtörténik.

A képek cimkéinek módosításához egyszerűen rá kell kattintani a cimkére, majd a megjelenő felugró ablakban lehet megadni az új cimkét.

Van mód az aktuális mappa minden képének bélyegképe újragenerálására (ez a funkció figyelmen kívül hagyja a bélyegkép generálás engedélyezésének beállítását), vagy képek csoportos (azaz egy lépésben több kép) feltöltésére. Utóbbi esetben (beállítás alapján) automatikusan legenerálódnak a bélyegképek is.

Egy kép manipulálása:

A képek sarkaiban látható ikonokra kattintva lehet:

  • Bal felső: Nagy méretben megtekinteni a képet
  • Jobb felső: Törölni a képet
  • Bal alsó: Balra forgatni a képet (Újragenerálja a bélyegképet is)
  • Jobb alsó: Jobbra forgatni a képet (Újragenerálja a bélyegképet is)